VALUAS GYM

Boksen is de ultieme full body workout

Dat het bovenlichaam getraind wordt tijdens bokstrainingen is voor de meesten wel bekend. De schouders, trapezius, biceps, triceps, borst, rug en buikspieren zijn betrokken bij elke technisch goede stoot. Ook de beenspieren worden getraind tijdens een sessie. Je quatriceps, hamstrings en bilspieren werken samen om je in en uit te laten stappen / lungen om afstand te overbruggen en zorgen ervoor dat je lichaamsgewicht verplaatst kan worden in de stoot. Het indraaien van de heup en rotatie van het bovenlichaam zorgt voor een stevige core. 

In een notendop:
De kracht die je opwekt tijdens een stoot begint bij de voeten en volgt de gehele kinetische ketting van je enkel naar de bovenkant van het lichaam en belandt uiteindelijk op het doelwit. Het is daarbij van groot belang dat het gehele lichaam in staat is om de opgebouwde kracht te verplaatsen en door te vertalen naar het volgende lichaamsdeel. Wanneer je beschikt over zwakke buikspieren zal enorm veel kracht verloren gaan uit de stoot. Je stoot is dus net zo sterk als je zwakste schakel in het lichaam. Enkel gespierde armen gaan je geen harde stoten opleveren. Hierdoor stimuleert een bokstraining alle spiergroepen en levert de combinatie van aeroob (uithoudingsvermogen, met behulp van zuurstof) en anaeroob (korte inspanningen zonder gebruik van zuurstof). Alle gewrichten en spieren zijn betrokken in een bokstraining, dit maakt het de ultieme full body workout. 

Boksen is zowel geestelijk als fysiek uitdagend

Boksen helpt je mobiliteit, stabiliteit en coördinatie te verbeteren wat resulteert in een functioneler lichaam. Dit is helemaal gunstig voor mensen met een grotendeels zittende levensstijl. Er zijn zo veel aspecten die komen kijken bij het boksen. Reactievermogen, motorische vaardigheden, reflexen, snelheid en balans. Daarnaast moet je je hoofd er goed bij houden om alle informatie te verwerken die op je af komt. Boksen is zeer technisch en vereist net zoveel van je cognitieve als je lichamelijke vaardigheden. Wanneer je net begint met boksen voelt het allemaal heel onnatuurlijk aan. Het tegelijk anticiperen op stootcombinaties en het behouden van de juiste basishouding vereist nogal wat van je hersenen. Wanneer je beter wordt, focus je jezelf op voetenwerk, lichaamspositie en verdediging. Tijdens deze technieken moet je je hoofd helemaal goed gebruiken. Na de training voel je vaak wel dat je zowel geestelijk als fysiek getraind hebt

Boksen en psychologische voordelen

Nu weten we wel dat boksen een geweldige fysieke activiteit is dat je kan helpen om weer in shape te komen maar er zijn ook psychologische voordelen. Het stoten op een bokszak en het focussen op stootcombinaties over de pads een uitlaatklep kan zijn voor frustratie, angst en agressie. Ook de technische aspecten kunnen bijdragen aan discipline en concentratie.

Boksen vertaalt zich in psychologische voordelen van zelf-tevredenheid en gemoedsrust. 

Boksen is voor iedereen

Bokstraining heeft een laag instapniveau. Iedereen kan beginnen met boksen. De intensiteit kan verhoogd en verlaagd worden afhankelijk van de getraindheid. Differentiatie is eindeloos waardoor alle cliënten op hun eigen niveau kunnen trainen. Of je nu 9 of 89 jaar oud bent, boksen is voor iedereen geschikt en van alle niveau’s. Je hoeft nooit de ring in de stappen om te sparren of een wedstrijd te boksen wanneer je dit niet wilt maar jezelf kunnen verdedigen is een fantastische kwaliteit die effect heeft op enorm veel aspecten in je leven.

Boksen is leuk!

Uiteindelijk is de beste sport de sport die je kan vol blijven houden. Een grote invloed hierop is de funfactor. Het is een sport met een enorm hoge beleving. Plezier in de sport hebben is de nummer één reden waarom iemand ergens goed in kan worden en het lang kan volhouden. Anders gaat het voelen als werk , wordt het snel saai en stop je voordat je het door hebt. Er is altijd wel iets om naar uit te kijken wanneer je naar je bokstraining gaat. Wanneer jij je focust op je doel om af te vallen, andere vaardigheden te ontwikkelen of een betere conditie te krijgen. Boksen houdt je lichaam en geest actief.

Ben jij gemotiveerd en 100% overtuigd om te gaan voor je doel? Bekijk onze programmas en maak kennis met Valuas Gym Boxing Boutique!